Стенопис

Стенопис – portret.bg – е всяко произведение на изкуството, директно нарисувано на стена, таван или друга стабилна плоскост. Отличителна характеристика на стенописта е, че архитектурните елементи на дадено пространство са хармонично включени в картината. Някои стенописи са рисувани върху големи платна, които след това са прикрепени към стената. Тази техника е обект на някои противоречия в света на изкуството, но е в обща употреба от края на 19 век.

История

Най-старите стенописи в света датират от Горния палеолит, като скалните рисунки (графити) в Шове в Ардеш, известните древни пещери на Южна Франция (около 30 000 г. пр.н.е.).

Много древни стенописи са оцелели в египетски гробници (около 3150 г. пр.н.е.), дворците Минойската (1700-1600 г. пр.н.е.) и в Помпей (около 100 г. пр.н.е.).

През Средновековието стенописите обикновено се изпълняват на суха мазилка (Secco). Огромната колекция от стенописи в Керала (южна Индия), датиращ от 14-ти век са примери за фреска Secco. В Италия, около 1300, техниката на рисуване на стенописи върху мокра мазилка фреско, е възстановена и довела до значително повишаване на качеството на стенописите.

Много стенописи са създадени по време на Ренесанса. Един от най-значимите стенописци за всички времена, остава Микеланджело Буонароти, изписал Сикстинкската капела. Учени са пресметнали, че за обикновен човек би било невъзможно да изпише само тавана в рамките на един живот.

В модерни времена, терминът става по-добре познат чрез мексиканския мурализъм – движение в изкуството от 1930г. в Мексико. Представители са Диего Ривера, Дейвид Сикийерос и Хосе Ороско. Използват се за политическа пропаганда.

Стенописите днес се изработват по най-различни начини, както идейно, така и технологично. Използват се маслени бои или материали на водна основа . Стиловете варират от абстрактното към оптическите илюзии, декоративни в интериори и екстериори. Иницииран от произведенията на стенописни артисти като Греъм Ръст или Райнер Мария Лацке през 1980 г., Trompe-L’oeil живопис преживява ренесанс в частни и обществени сгради в Европа. Днес, красотата на стенописите е много по-широко достъпна с техника, при която картина или фотографско изображение се принтира на хартия или платно, и след това се поставя на повърхността на стената. На практика може да се получи почти всякакъв ефект.

Публикувано на: 9th April, 2017

КатегорииUncategorized